12.06.2019
АПУЛІЯ - ЖИТТЯ НА ПІДБОРІ
Якщо спекотним літом ви схочете побути наодинці з природою й морем - відвідайте Апулію, скарбницю історії, кулінарії й природних див. Підбор італійського «чобота» - земля яскравих барв, кришталево чистого моря, вікових олив й круглих будиночків із гостроверхими дахами - трулло.
Чим же приваблює Апулія, чому досвідчені мандрівники обирають цю найпівденнішу точку Аппенінського півострова? Тут є все, що потрібно для омріяного відпочинку біля моря: стрімкі скелі, бірюзова прозора вода, золотий пісок численних пляжів. Із заходу Апулію омиває Іонічне море, зі сходу - Адріатичне. В континентальній частині Апулії, посеред широких рівнин й зарослих соснами пагорбів, панує незаймана природа. Серед нескінченних оливкових гаїв можна зустріти дерева, вік яких - не одна сотня років.

Щедра на події історія цього краю залишила глибокий відбиток на архітектурній зовнішності Апулії. Тут жили стародавні греки, римляни, візантійці й нормани, що залишили нащадкам численні свідоцтва, які ілюструють історію й культуру цих народів. Теплі апулійські вітри віють над стародавніми мурами фортець, здмухуючи піщинки часу з витесаних у скелях церков; легким подихом торкаються черепиці палацових дахів; згадуючи минуле, тихо зітхають біля дверей старовинних маєтків, що нині стали Всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО.

БАРІ - МІСЦЕ ЗУСТРІЧІ ЕПОХ І ПОДІЙ
Барі - головне місто Апулії, значний торговельний і туристичний порт на узбережжі Адріатики. Незліченна кількість церков і вишуканих палаццо, скелясті береги, рибальські човники на хвилях, чарівна набережна й заплутаний лабіринт вузеньких вуличок, де туляться одна до одної численні крамнички, пекарні та майстерні ремісників… Саме цей образ зберігає пам'ять щасливчиків, котрим вдалося хоча б раз відвідати Барі. Окрім туристів, сюди стікаються безкінечні потоки паломників. Адже у старій крипті базиліки Сан-Ніколо -- Святого Миколая Чудотворця, одного з найбільш відомих святих християнського світу, зберігаються його мощі. Неподалік розташований швабський замок Норманно -- саме його суворі, наче тесані, мури зустрічають мандрівників. А далі їх «поглинає» кругообіг вузьких вулиць старого міста, щоб зачарувати численністю старовинних церков і вишуканих палаццо. Палаццо Мінкуцці -- яскравий зразок комерційної архітектури початку минулого століття, театр Петруццеллі -- головний культурний майданчик Барі і всієї Апулії…

Барі плавно перетікає з старого міста у нові сучасні квартали. Старовину й сучасність гармонійно поєднує Пьяцца-дель-Феррарезе - улюблене місце прогулянок і зустрічей місцевих мешканців, де зосереджене культурне й світське життя Барі.

ТРУЛЛО - ТРУ-ЛО-ЛО

Долина Ітрія розташована у центральній Апулії між провінціями Барі, Бріндізі й Таранто. Морське узбережжя Ітрії поступається місцем мальовничій сільській пасторалі, нескінченним доглянутим полям, серед яких розкидані кам'яні будиночки з конусоподібними дахами. Саме тут розташовано Альборобелло - невеличке місто, яке є візитівкою Апулії. Родзинка Альборобелло - ті самі невеличкі будиночки з кумедною назвою «трулло» - від грецького «труллос» («купол»). Завдяки унікальній й абсолютно незвичайній архітектурі Альборобелло було внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Але будиночки трулло - не скансен, не музей просто неба, тут розташовано затишні готелі, готові прийняти численних гостей. А бажаючих хоча б недовго пожити у помешканні, збудованому з використанням стародавньої технології, у Альборобелло ніколи не бракує. Адже не кожен може похвалитися тим, що жив у круглій кімнаті з конусовидним дахом.
Остуні - ще одна цікавинка Ітрійської долини, відома як «біле місто». Чепурні мешканці міста з давніх-давен білили свої будинки вапном до самих дахів. Численні білі будинки буквально нависають один над одним. У Середньовіччі вулиці були дуже вузькими, а ошатний білий колір візуально додавав світла як місту, так і кімнатам у будинках. Цукрово-біле місто схоже на вишукане мереживо, зіткане з вулиць і провулків, дзвіниць і арок, палаців і відкритих терас. Центральна вулиця майже цілком складається з незліченних кав'ярень, за столиками котрих можна годинами сидіти, спостерігаючи безкінечний броунівський рух галасливих туристів.
САЛЕНТО - ПІДБОР ІТАЛІЙСЬКОГО «ЧОБОТА»

Саленто - історико-культурна область в Апулії, до котрої належать курортні міста Лечче, Бріндізі й Таранто. Півострову, що є підбором італійського «чобітка», дісталися відразу два моря. Саме тут розташовані численні міста й містечка: Маріна-де-Пульсано, Отранто, Нардо. Місто Санта-Марія-де-Лєука століттями спостерігає «поцілунок» двох морів - певне, найдовший поцілунок на планеті. За межами Саленто - тільки Середземне море й Африка.
Справжній скарб Саленто - пляжі. «Килими» золотистого піску сховані між скелястими стрімчаками. Соснові гаї приховують таємничі усамітнені куточки недоторканої природи. Якщо ви прагнете спокою й краси - приїздіть у Саленто, тут навіть улітку легко знайти безлюдний куточок узбережжя. Вода тут прозора й кришталево-чиста. Навіть у нестерпну спеку вона здатна подарувати жадану прохолоду, адже тут з мису в море стікає вода холодних прісних джерел. Це ідеальна місцинка для сноркелінга, де так цікаво спостерігати за метушнею яскравих рибок серед нагромаджень порослого водоростями каміння та плавними рухами обережних восьминогів.

ПЛЯЖІ АПУЛІЇ - ЛАГУНИ Й ПІСОК
В Апулії - найдовша лінія узбережжя в Італії, два моря (Іонічне й Адріатичне) та 800 км берега, що тішить різноманітністю пейзажів. Скелі та стрімчаки чергуються із золотим піском та тихими лагунами. Найкращі пляжі Апулії - затишні куточки в оточенні скель. У курортних містах Апулії, вздовж набережних, серед тінистої зелені сосен і олив, ховаються готелі й приватні вілли. Одне з найчарівніших місць пляжного відпочинку на півострові - національний парк Горгано, розташований на півночі Апулії. Горгано - це зелені пагорби, серед яких серпантином звиваються мальовничі дороги, що поєднують невеличкі затишні міста.
Узбережжя - просто чарівне. Тут безліч пляжів на будь-який смак, від широких піщаних смуг та галявин дрібної різнокольорової гальки до вузеньких лагун, стиснутих у міцних обіймах скель.
У невеличкому місті Вьєсте люблять відпочивати італійці: просторий пляж із золотистим піском, повітря з ароматами соснової смоли й гірських трав, затишні кав'ярні та ресторани з вишуканою кухнею - погодьтеся, це ідеальне місце для пляжного релаксу.
Острови Треміті - справжній діамант у короні Апулійських пейзажів. Скелястий архіпелаг зарослий соснами. Тут два населених острови - Сан-Домініо й Сан-Ніколо. На скелях останнього височіє мальовниче абатство Санта-Марія-а-Маре. Острови Капрая та Кетаччо -- справжній едем: скелі, сосни і птахи... Смарагдові хвилі, білий пісок, тихі лагуни... То ж не диво, що місцеві пляжі неодноразово отримували Блакитний прапор.
Морські глибини Треміті добре відомі дайверам. Справжні поціновувачі й знавці дайвінгу висловлюються про узбережжя Капрая, як про справжній підводний рай. А ті, хто воліє милуватися надводними цікавинками, можуть здійснити подорож на човні вздовж мальовничого узбережжя, прикрашеного дивовижними природними кам'яними арками.
ПАСТА, СИР Й МОРСЬКИЙ УЛОВ

Апулійська кухня може стати окремою вагомою причиною для яскравої подорожі. Це справжній феєрверк смаків, подарованих землею й морем. На узбережжі в невеличких тавернах можна зустріти кулінарні шедеври, варті зірок Мішлєн, а на рибних ринках за безцінь - досхочу наїстися устриць та скуштувати вишукані страви з морських їжаків. У Соленто готують скапече - фірмову страву з дрібної риби, маринованої в оцті з додаванням шафрану, панірованої в сухариках та підсмаженої у соєвому соусі. В сирних крамничках ви знайдете буррату - традиційний апулійський сир. Буррата - чудовий додаток до традиційного вина Апулії - Аліатико й Прімітіво ді Мандурія. Кожне село Апулії пишається своїм власним неповторним рецептом домашньої пасти. Тому тут невірогідна кількість її різновидів. Орек'єте, що формою нагадує вушка, подають з відварним буряковим листям, кольоровою капустою, броколі та іншими овочами або з м'ясним рагу. Тьєлла ла барезє - з картоплею, рисом й мідіями. Кавателлі -- пасту з борошна твердих сортів пшениці - подають з рагу або відварними овочами. А равіолі - з сиром буратта й білими грибами. Місцевих смаколиків дуже багато, але головне в апулійській кухні - це її сезонність. Навесні й влітку вона «рясніє» зеленню й рибою, а восени та взимку «нагодує» м'ясом та домашньою пастою з різноманітними соусами й начинками.
Подорожуючи Апулією, всюди бачиш рукотворну красу старовинних замків і палаців, що гармонійно поєднуються з кам'яними огорожами вздовж доглянутих ланів й сільських доріг, старовинними фермами, зеленню середземноморських сосен й апельсинових гаїв.. А довкола цього благословенного краю - смарагдове море: все це Апулія, «підбор» італійського «чобота». Тутешні музеї й пам'ятки архітектури не розбещені увагою китайських туристів, а в ресторанах майже немає меню англійською мовою. Тож поспішайте побачити Апулію справжньою - щирою, відкритою, осяяною привітною усмішкою до кожного гостя, незалежно від віку й товщини гаманця.

ЯК ДІСТАТИСЯ АПУЛІЇ
Національний перевізник Alitalia щоденно виконує рейси з Києва (аеропорт ім.Сікорського) до Барі або Бріндізі через Рим (аеропорт Фюмічіно). Чартерних рейсів з України до регіону Апулія наразі немає.
Автор:
Ірина САВИНА
ПОДІЛИТИСЯ: